Watergebruik in de industrie


Verreweg het meeste watergebruik in de industrie betreft koelwater, dat naar schatting voor 80 à 90% van het industriële watergebruik verantwoordelijk is. Het grote aandeel oppervlaktewater in het industriële watergebruik wordt daarmee verklaard. In onderstaande grafiek vind je voor 2021 het aandeel oppervlakte-, grond- en leidingwater in het industriële watergebruik in Nederland.


Figuur 1. Waterwinning en -verbruik door de industrie. Bron: CBS, PBL, Wageningen UR 2023w

Als we naar meer in detail gaan kijken naar welke takken van industrie grondwater winnen en gebruiken, dan blijkt de voedingsmiddelenindustrie daarin het grootste aandeel te hebben, meer dan een derde:


Figuur 2. Winning en verbruik van grondwater door de industrie. Bron: CBS, PBL, Wageningen UR 2023w

Het spreekt vanzelf dat de voedingsmiddelenindustrie veel water gebruikt. Omdat het eindproduct vaak veel water bevat (denk alleen al aan frisdranken en bier), moet het water van hoge kwaliteit zijn. De totale grondwaterwinning door de industrie in 2021 bedroeg 108 miljoen m$^3$. Ter vergelijking: in 1976 werd er nog 433 miljoen m$^3$ grondwater ontrokken door de industrie.


Figuur 3. Winning en verbruik van leidingwater door de industrie. Bron: CBS, PBL, Wageningen UR 2023w

Ook in het industriële gebruik van leidingwater heeft de voedingsmiddelenindustrie een verhoudingsgewijs groot aandeel , samen met de chemische industrie. Het totale leidingwatergebruik door de industrie in 2021 bedroeg 219 miljoen m$^3$.

Van het industriële gebruik van oppervlaktewater (voor het merendeel als koelwater) neemt de chemische industrie 71% voor zijn rekening:


Figuur 4. Winning en verbruik van oppervlaktewater door de industrie. Bron: CBS, PBL, Wageningen UR 2023w

Lees hier verder: Compendium voor de Leefomgeving over Waterwinning en -verbruik van de industriew



Bronnen

CBS, PBL, Wageningen UR 2023w,
CBS, PBL, Wageningen UR 2023w, Winning en gebruik van water door de industrie, 1976-2021. www.compendiumvoordeleefomgeving.nl. CBS, Den Haag; Planbureau voor de Leefomgeving, Den Haag/Bilthoven en Wageningen UR, Wageningen

Laatste wijziging: 15-01-2024
Creative Commons-Licentie
Deze publicatie valt onder een Creative Commons licentie. Zie hiervoor het colofon.