Mineralogische barrière


De meest tekenende aanduiding voor wat deze voorraden betekenen, kan worden gezien in de 'mineralogische barrière' (Skinner 2001). Daarin staat de rol van de concentratie van een bepaald materiaal in een erts. Figuur 1 geeft aan dat materialen normaliter worden gemijnd uit een relatief klein deel van de voorraad, aangeduid met 'current mining'. Horizontaal zie je de 'grade': de concentratie waarin het mineraal voorkomt. Links dus in een lage concentratie, rechts in een hoge concentratie. Verticaal zie je de 'amount', de hoeveelheid mineraal die beschikbaar is bij een bepaalde concentratie. De grafiek laat zien dat de zogenaamde mineralogische barrière ervoor zorgt dat een groot deel van de fysiek aanwezige voorraad - die zich in zeer kleine concentratie in het aardoppervlak bevinden - niet economisch winbaar is.


Figuur 1. De mineralogische barrière (Bron: Skinner 2001
)
De relevantie van de mineralogische barrière wordt duidelijk als je kijkt naar de hoeveelheid energie die nodig is in het winningsproces, welke een belangrijke indicator is voor de economische haalbaarheid van dat winningsproces: wanneer de concentratie van het metaal omlaag gaat, gaat die energiebehoefte meer dan lineair omhoog. Figuur 2 laat zien wat de energiebehoefte is voor het verwerken van aluminium en ijzer, beide uit verschillende bronnen. Daarmee kan worden verwacht dat - gegeven de in deze tijd voorkomende prijzen - die barrière onoverkomelijk is.


Figuur 2. Energiebehoefte bij de winning van ijzer en aluminium Meadows 2004


Bronnen

Meadows 2004, Meadows, D., Randers, J., Meadows, D., Limits to Growth - The 30-Year Update, Chelsea Green Publishing Company, 2004, ISBN 1-931498-51-2
Skinner 2001, Skinner, B.J., Exploring the resource base, Yale University, 2001

Laatste wijziging: 15-01-2024
Creative Commons-Licentie
Deze publicatie valt onder een Creative Commons licentie. Zie hiervoor het colofon.