Circulaire economie


In 2050 moet er sprake zijn van een volledig circulaire economie, zo heeft de Nederlandse overheid als doel vastgesteld. Dit houdt in dat er minder grondstoffen worden gebruikt, grondstoffen moeten worden vervangen, het recyclen van grondstoffen en materialen, en levensduurverlenging. Het kabinet heeft het doel gesteld om in 2030 50% minder primaire abiotische grondstoffen (metalen, mineralen, fossiel) te gebruiken, om uiteindelijk in 2050 een circulaire economie te hebben. Op de pagina toekomstige energie- en industriesystemen wordt dieper ingegaan op de beleidsdoelstellingen voor een circulaire economie in Nederland.

Een circulaire economie is een productie- en consumptiemodel waarbij de focus ligt op het delen, verhuren, hergebruiken, herstellen, opknappen en recyclen van bestaande materialen en producten om hun levensduur te verlengen en meer waarde te genereren. Het doel is om afval tot een minimum te beperken, zodat wanneer een product het einde van zijn levensduur bereikt, de materialen zoveel mogelijk binnen de economie worden gehouden door middel van recycling. Hierdoor kunnen deze materialen herhaaldelijk productief worden ingezet, wat resulteert in een verlenging van de levenscyclus van producten (Europees Parlement 2023w). Dit is een sterk contrast met het huidige, meer traditionele en lineaire economische model, dat is gebaseerd op het gebruik van grote hoeveelheden goedkope, makkelijk verkrijgbare materialen en energie, met een wegwerpmentaliteit als gevolg. Een circulaire economie vraagt om een sterk geïntegreerde aanpak en samenwerking van partijen door de gehele productie heen.

De haven van Rotterdam is een voorbeeld van een plek waar circulaire economie de komende jaren een grote rol zal gaan spelen (Port of Rotterdam 2023w). In het geval van de haven van Rotterdam zal er op de volgende richtingen worden gefocusd:
• Het versmallen van grondstofstromen. Dit kan door preventie en een verhoogde grondstoffenefficiëntie.
• Het verlengen van grondstofstromen. Dit kan door een langere levensduur van producten en assets (door het ontwerp en door onderhoud).
• Het verkorten van ketens. Dit kan door productie en consumptie dichter bij elkaar te brengen.
• Het sluiten van ketens. Dit kan door hergebruik en recycling van producten en materialen na gebruik.
• Het verkleinen van de impact van grondstofgebruik. Dit kan door te kiezen voor hernieuwbare en duurzamere grondstoffen.
• Het verwaarden van grondstoffen. Dit kan door inzet op zowel hoogwaardig, als meervoudig gebruik.

Bronnen

Europees Parlement 2023w, Circulaire Economie, geraadpleegd 12 januari 2024
Port of Rotterdam 2023w, Port of Rotterdam, geraadpleegd 12 januari 2024

Laatste wijziging: 12-01-2024
Creative Commons-Licentie
Deze publicatie valt onder een Creative Commons licentie. Zie hiervoor het colofon.