Kernreacties


Bij atoomkernreacties zijn er interacties tussen atomen (al dan niet in moleculen) en straling, andere atomen of subatomaire deeltjes.

Er is sprake van kernsplijting als grotere, zware atomen uiteenvallen in kleinere atomen. De basis van de meeste kernreactoren voor elektriciteitsproductie is de splijting van uranium-235 door kernreactie met een neutron (n), bijvoorbeeld volgens de reactie:

23592U + 10n → 14456Ba + 8936Kr + 3 10n

Verspreid over de aarde wordt uraniumertsw gevonden. De uranium die zich daarin bevindt is voor het overgrote deel U-238 en maar voor een heel klein deel U-235. Doordat van elke element, dus ook van uranium, de isotopen zich chemisch precies gelijk gedragen, kunnen U-235 en U-238 slechts gescheiden worden op basis van hun verschil in massa (en dichtheid). Via een keten van processenw wordt daartoe uraniumoxide UO2 geïsoleerd uit uraniumerts en chemisch omgezet in uraniumhexafluoride UF6. In speciale ultracentrifuges die met zeer hoge toerentallen werken, worden vervolgens 235UF6 en 238UF6 gescheiden, waarna vervolgens uraniumoxide met een hoger gehalte aan U-235 geproduceerd kan worden.

Bij kernfusiereacties, zoals die plaatsvinden in de zon, smelten lichte atoomkernen (waterstof) samen tot iets zwaardere atomen (helium). De kernfusiereactie die onderzocht wordt voor toepassing in kernfusiereactoren is die waarbij twee vormen van zwaar waterstof, te weten deuterium 21H en tritium 31H, samensmelten tot helium:

21H + 31H → 42He + 10n

Er wordt internationaal onderzoek gedaan, de ITERw-samenwerking, naar de technische haalbaarheid van kernfusie. In Cadarache (Zuid-Frankrijk) wordt door ITER een tokamakw-onderzoeksreactor gebouwd. De uitdaging bij kernfusie is om bij de fusiereactie meer energie vrij te laten komen dan nodig is om het daarvoor benodigde plasma van zeer hoge temperatuur tot stand te brengen. Een voordeel van kernfusie ten opzichte van kernsplijting is dat bij kernfusie geen radioactief afval ontstaat, maar dat alleen de reactorwand licht radioactief wordt. Deze radioactiviteit is na relatief korte tijd voorbij, namelijk na zo'n 150 jaar.

Laatste wijziging: 12-10-2022
Creative Commons-Licentie
Deze publicatie valt onder een Creative Commons licentie. Zie hiervoor het colofon.