Verwering


De aanwezigheid van CO2 in regenwater zorgt voor verwering van gesteente. In grote lijnen treden dan de volgende reacties met kalksteen, CaCO3, op:

CO2 + 2 H2O → HCO3- + H3O+
CaCO3 + 2 H+ → Ca2+ + H2O + CO2

De verwering van silicaten wordt beschreven door Spiro and Stigliani (2003), p.284:

Zand bestaat uit siliciumoxide, verhoudingsformule SiO2. De structuur van siliciumoxide is er één van een rooster van een oneindig 'netwerkpolymeer' waar elk siliciumatoom steeds verbonden is met vier zuurstofatomen en elk zuurstofatoom met twee siliciumatomen. Dit is een zeer stabiele structuur en zand is dan ook grotendeels chemisch inert. Echter, zand kan verweren door opname van andere elementen in haar rooster waardoor zgn. silicaten ontstaan. Veldspar (NaAlSi3O8) is zo'n silicaat en kan beschouwd worden als een 'mengsel' van de volgende componenten: Al2O3, SiO2 en Na2O. De verwering vindt plaats in twee stappen. Eerst reageert de Na2O met H2CO3 tot NaHCO3 (natriumbicarbonaat) en wordt SiO2 in gehydrateerde vorm (Si(OH)4), ook siliciumzuur genoemd, uitgestoten. De tweede stap is de langzame verwijdering van het gevormde bicarbonaat en siliciumzuur uit de veldspar, waarbij kaolien ontstaat. Dit is een van de bestanddelen van klei. Het geschetste mechanisme draagt dus bij aan de vorming van minerale bodems.

Voor beide bovengenoemde verweringsmechanismen geldt dat ze veel sneller gaan als het zwakke carbonzuur H2CO3 wordt vervangen door een sterk zuur zoals zwavelzuur (H2SO4) of salpeterzuur (HNO3). De verwering van silicaat-gesteente (CaSiO3) is onderdeel van de langzame koolstofkringloop.

Bronnen

Spiro and Stigliani (2003), Spiro T.G. and Stigliani, W.M. (2003). Chemistry of the Environment, Second Ed., Prentice-Hall, Upper Saddle River, New Jersey.

Laatste wijziging: 12-10-2022
Creative Commons-Licentie
Deze publicatie valt onder een Creative Commons licentie. Zie hiervoor het colofon.