Kerncentrales


Een kerncentrale is een voorbeeld van een thermische centrale: de warmte die vrijkomt bij kernreacties wordt gebruikt om stoom te produceren waarmee een stoomturbine en generator aangedreven worden.

Een overzicht van de locaties van kerncentrales en andere types elektriciteitscentrales in Europa is hierw te vinden. Een land dat grotendeels met kernenergie in zijn elektriciteitsbehoefte voorziet is Frankijk. De enige kerncentrale van Nederlandw staat in Borssele en heeft een vermogen van 485 MWe. Het rendement, betrokken op de in de nucleaire reactor gegenereerde warmte uit kernreacties, is zo'n 37%.

Bestaande kerncentrales passen kernsplijting toe en gebruiken uranium als splijtstof. Voor een beschrijving van de werking en onderdelen van moderne kerncentrales wordt verwezen naar deze paginaw, die ook onderdeel is van de leerstof. Hetzelfde geldt voor deze beschrijvingw van een toekomstig type kerncentrale.

Nucleaire energie (kernsplijting, kernreactoren) wordt enerzijds geafficheerd als schoon (bij de kernreacties zelf komt geen CO2 vrij), veilig en duurzaam bij gebruik van reactoren van de derde of vierde generatie. Anderzijds is kernenergie controversieel door de risico's op ongelukken, het vrijkomen van ioniserende ('radioactieve') straling, de mogelijke productie en het gebruik van splijtstof voor atoomwapens. Daarnaast produceert elke kernreactor onvermijdelijk een hoeveelheid radioactief afval die een (lange) tijd veilig moet worden opgeslagen. Delta vroeg twee Delftse professoren waarom we in 2050 (g)een kernreactor nodig hebbenw.

Laatste wijziging: 12-10-2022
Creative Commons-Licentie
Deze publicatie valt onder een Creative Commons licentie. Zie hiervoor het colofon.